top of page

החזר מס לשכירים

שכירים רבים זכאים להחזרי מס, מדוחות מבקר המדינה אנו למדים שסכומי ההחזרים הכוללים לקהל השכירים עומדים על מאות מיליוני שקלים לשנת מס אחת ומגיעים לסך של מיליארדי שקלים כשבוחנים מספר שנות מס. במשך שנים אנו מלווים שכירים רבים אשר מנהלים את שגרת החיים שלהם ללא מתן תשומת לב לענייניהם הכספיים הנוגעים לנושא מיסוי השכר אותו הם מקבלים מידי חודש.

 

מס הכנסה הינו אחד מניכויי החובה המנוכים על פי חוק מהשכר ברוטו יחד עם ניכויי ביטוח לאומי ומס בריאות, וככל שזה נוגע לניכוי בגין מס הכנסה, קיימים הטבות מס המגיעות לשכר במסגרת החוק. הטבות אלו נגזרות מסיבות רבות ויכולות להעניק לשכירים רבים החזר מס בגין שנים קודמות, וזאת אם בשנים הקודמות לשנה הנוכחית ההטבות או חלקן לא נוצלו על ידי השכירים.

 

כיצד מחושב המס?

חישוב המס במשכורת החודשית מתבצע בהסתכלות שנתית ובאופן מצטבר. זאת אומרת שמידי חודש מנכים את המס בהנחה שהעובד יעבוד במשך שנה שלמה ולכן ניכוי המס איננו מדויק אלא משוער ורק בסוף השנה מתבצע חישוב סופי של המס. חישוב זה הגם שהוא מעניק חבות מס נכונה בהתאם למדרגות המס, יתכן ואיננו נכון אם העובד לא ניצל את ההטבות העומדות לרשותו במשך השנה, כגון: נקודות זיכוי, הטבות ופטורים שונים.

 

ניקח דוגמא פשוטה - עובד שכיר עבד במשך חצי שנה החל מינואר עד יוני במשכורת של 15,000 ₪ לחודש ולקח הפסקה באמצע השנה מעבודה זו ולא עבד כלל עד חודש דצמבר. חישוב המס המבוצע אצל המעסיק בתחילת השנה מניח שאותו עובד יעבוד כל השנה ולכן ממסה אותו בהתאם למדרגות המס לאורך חצי שנה בהנחה שיעבוד שנה שלמה. בפועל יתכן שעובד זה כלל לא יהיה חייב במס מאחר ולא עבד שנה שלמה ולכן קיימת סבירות גבוהה שיקבל החזר מס בגין שנה זו.

 

מה זה החזר מס?

החזר מס נובע מהפער בין חבות המס בפועל לבין תחשיב המס הנכון וככל שחבות המס בפועל הינה גבוהה יותר אזי שולם מס עודף או מס ביתר אשר יש לדרוש אותו בחזרה באמצעות הגשת בקשה להחזר מס.

 

מצבים נפוצים המזכים בהחזר מס

להלן המצבים הנפוצים להחזר מס כפי שעלו מהחזרי מס שבוצעו.

 

עבודה שאינה רציפה במשך השנה

כאמור לעיל, קיים סיכוי גבוה לקבלת החזר אם שולם מס במהלך השנה על ידי השכיר ותקופות העבודה במהלך השנה הינן קצרות משנה שלמה. בתחום זה נכנסים עובדים אשר התפטרו, פוטרו או יצאו להפסקות עבודה כמו חופשה ללא תשלום או חופשת לידה. כאמור מס הכנסה מחושב באופן מצטבר ולכן הניכוי בשכר החודשי הינו ביחס לתחשיב שנתי ולא ביחס לחודש ספציפי, לכן אם הופסקה העבודה מסיבה כלשהי קיימת סבירות גבוהה להחזר מס. במקרה זה יש לצרף את כל מקורות ההכנסה, לרבות הקצבאות ולהגיש בקשה להחזר מס, ראה להלן.

 

מספר עבודות במקביל

עובד העובד מספר עבודות במקביל נדרש לדווח על הכנסותיו הנוספות בטופס 101 ולדאוג לתאום מס מידי שנה. תאום המס נועד לבצע הערכה של ניכוי המס הראוי לעובד ממקורות ההכנסה על מנת שלא ינוכה לו שיעור המס המקסימלי בגין עבודותיו. מקרה של מספר עבודות במקביל הינו נפוץ ביותר בסקטורים מסוימים, למשל, בקרב עובדי ההוראה וכן בקרב עובדים הנמצאים בשלבים מוקדמים של הקריירה אשר משלבים מספר עבודות כדי להגדיל את שכרם החודשי. שילוב של מספר עבודות במקביל מעניק סבירות גבוהה להחזר מס בהנחה שנוכה מס משכרו של העובד. בדיקת החזר מס רלבנטית גם במקרה שהעובד דאג לתאום מס מאחר ותאום מס איננו מדויק ולפעמים מנוכה לעובד מס עודף בגין הערכה גבוהה לחיוב בתאום המס.

 

שינויים במצב האישי והמשפחתי

במהלך השנה יכולים להשתנות מצבים אישיים, כגון: סיום תואר אקדמי ונכות המקנה זכאות לפטור ממס וכן מצבים משפחתיים, כגון: גירושין, התאלמנות ולידות. שינויים במצב האישי או המשפחתי יכולים להפחית משמעותית את תשלום המס אם על ידי נקודות זיכוי או פטורים. אם שינויים אלו אינם מתעדכנים בזמן נוצרת סבירות גבוהה לקבלת החזר מס.

 

טעויות בחישוב המס 

טעויות יכולות להתרחש מסיבות רבות, ובכללן חוסר ידע או חוסר התייחסות של מעסיקים או מומחי השכר להטבות המגיעות לעובדים או רגולציה עדכנית הקשורה לשכר. סיבה נוספת יכולה לנבוע מעדכון שגוי שבוצע על ידי העובדים. בכל מקרה נסכם כי יש לבדוק את תלוש השכר ולעיין בו מידי חודש. בדיקה חודשית של השכר יכולה לעלות על טעויות בשכר וכן על טעויות במס המנוכה לעובד, ולחסוך הגשה של בקשה להחזר מס לאחר גמר השנה. בנוסף אנו ממליצים מידי שנה גם אם אתם עובדים במקום עבודה יחיד לאורך כל השנה, לבצע בדיקת החזר מס שכן יש מצב שטעויות יעלו גם בסיכום השנתי של השכר בדוח 106.

 

תשלום עצמאי לביטוח חיים או קופת גמל לקצבה

תשלומים לביטוח חיים או לקופת גמל המשולמים על ידינו באופן עצמאי מזכים בהקלות מס. פעמים רבות אנו פוגשים שכירים אשר אינם מודעים לתשלומים אלו. לדוגמא,  שכירים רבים הינם בעלי משכנתא אשר בגינה הם מחויבים לשלם ביטוח חיים להבטחת כספי המשכנתא חזרה לבנק. תשלומי ביטוח החיים גדלים עם העלייה בגיל ובגובה המשכנתא אשר נלקחה, ולכן קיימים החזרי מס של אלפי שח בסיכום של מספר שנים רק בגין ביטוחי חיים.

 

תרומות

תרומה למוסד ציבורי, שקיבל אישור לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה, מזכה בזיכוי למס הכנסה באותה שנה שבה הועברה התרומה למוסד זה. קיימים מעסיקים המאפשרים קיומו של מנגנון זיכוי תרומות בתלוש השכר, יחד עם זאת אם הבקשה הוגשה למעסיק זה לאחר תום השנה יוכל העובד לבקש את הזיכוי רק דרך החזר מס.

 

לסיכום, קיימים מצבים רבים המאפשרים קבלת החזרי מס, ולכן קיימת חשיבות להכרת הזכויות המגיעות לנו אשר עשויות להפחית את תשלומי המיסים. היה וגילינו שהזכויות לא נוצלו במלואן לאחר סוף השנה ניתן לדרוש אותן בחזרה באמצעות בקשה להחזר מס. לצורך הימנעות מחובות מיותרים את הבקשה אנו ממליצים לערוך עם איש מקצוע הבקיא בתחום. 

 

כיצד לקבל החזר מס?

 

בדיקה  - יש לבצע בדיקת החזר מס באמצעות הסימולטורים של רשות המיסים ובמקביל להיעזר בלשכות השירות של רשות המיסים ובמדריכים המפורסמים באתר מס הכנסה. ניתן להסתייע באנשי מקצוע המתמחים בתחום החזרי המס אשר יוכלו לערוך בדיקה יסודית ומקיפה של זכאותכם להחזר מס. בדיקה מקיפה כוללת בחינה יסודית של ההכנסות, המצב האישי והמשפחתי, זכאות לנקודות זיכוי, זיכויים, הוצאות מוכרות ועוד.  אנו ממליצים לערוך בדיקה מקיפה ולהגיש את בקשת ההחזר רק לאחר שאתם בטוחים בזכאותכם להחזר מס מאחר ויכולים להיות מצבים בהם יהיו הפרשי מס לחובתכם. כאמור הבדיקה תכלול את כל ההכנסות מהמקורות השונים, מהן יופחתו הוצאות, קיזוזים, פטורים וניכויים. התוצאה לאחר הפחתה זו נקראת ההכנסה החייבת. בשלב הבא בוחנים את חבות המס של ההכנסה החייבת על פי מדרגות המס לאותה שנת מס ובכפוף למשתנים נוספים כמו גיל העובד, סוג ההכנסה, והפטורים הקיימים. מסכום המס המתקבל מופחתים נקודות זיכוי והזיכויים האישיים בהתאם למצבו האישי של העובד, ולאחר הפחתה זו מתקבל המס הסופי לאותה שנה. החזר מס מתקבל כאשר המס הסופי נמוך מהמס אשר נוכה בפועל.

 

הגשת הבקשה - יש למלא דו"ח שנתי בטופס של מס הכנסה (טופס 135) בגין השנה בה אנו מזהים זכאות להחזר מס. דוח זה מתאים למי שאינו חייב בהגשת דו"ח אך מבקש החזר מס. יש לציין כי שכירים אינם חייבים להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה עד תקרת הכנסה שמפורסמת מידי שנה על ידי מס הכנסה, ולכן הדיווח בגין החזר מס הינו אך ורק לאחר ביצוע בדיקת החזר מס.

על הדוח לכלול את ההכנסות מכל מקורות ההכנסה ויש לצרף אליו את האסמכתאות הרלבנטיות לאימות ההכנסות ולצורך הענקת הטבות מס, כגון: טפסי 106, הכנסות ממקורות אחרים, אישורי לימודים, אישורי ילדים נטולי יכולת, הוצאות מוכרות, הפרשות לביטוחים ותרומות. ניתן לבקש החזרי מס עד שש שנים אחורה. לדוגמא החזר מס לשנת 2017 נוכל להגיש עד סוף 2023.

בדיקת הבקשה - בקשת החזר המס תיבדק על ידי מס הכנסה אשר יקבע אם מגיע לכם החזר מס. בדיקה זו יכולה לקחת מספר חודשים. לאחר אישור החזר המס יועבר הכסף לחשבון הבנק בתוספת ריבית והפרשי הצמדה.

bottom of page