top of page

החזר מס למורים

במערכת החינוך מועסקים מעל 200 אלף עובדי הוראה בבתי הספר השונים והגנים. רבים נוטים לחשוב כי מורים המועסקים במערכת החינוך שייכים למשרד החינוך בלבד ומשכך נהנים ממשרה מלאה הכוללת תשלום על חופשות, יציאה לשנת שבתון ותנאים סוציאליים מלאים.

המצב בפועל הינו שונה, רבים מהמורים עובדים במסגרות נוספות ומועסקים במשרות חלקיות תחת משרד החינוך. נתון זה בולט אצל מורים הנמצאים בתחילת דרכם המקצועית היות והם נוטים לקבל שכר נמוך יותר ולעבוד במשרה חלקית. נתונים אלו משתפרים עם העלייה בותק, ההשכלה, ביצוע השתלמויות והוספת תחומי אחריות.  

 

קיומה של משרה חלקית משליך על שכר נמוך יחסית ובהתאם גורם למורים רבים לשלב עבודות נוספות הקשורות לתחום ההוראה, כגון: עבודה אצל קבלני הוראה כדוגמת החברה למתנ"סים ומכוני חינוך חיצוניים.

 

מורים המשלבים תעסוקה ביחד עם משרד החינוך זוכים לתנאי השכר של משרד החינוך בהתאם לחלקיות המשרה ובמקביל זוכים להכנסה נוספת אשר אינה בהכרח כוללת תנאים סוציאליים מלאים.

 

מניסיוננו בבדיקת החזרי מס לרבים מהמורים קיימת זכאות גבוהה להחזרי מס ובעיקר בגין סיבת השילוב של מספר עבודות במקביל.

 

החזרי מס למורים - גורמים עיקריים

  • העסקה אצל עובדי קבלן - כאמור לעיל, בישראל כ- 30 אלף מורים אינם מועסקים על ידי משרד החינוך אלא עובדים כמורי קבלן בעמותות ותאגידים עירוניים שממומנים מכספי עמותות ורשויות מקומיות. עובדי קבלן רבים זכאים להחזרי מס לאור השילוב של עבודה נוספת בחופשות בהן הם לא זכאים לשכר. לאור התקופות הקצרות של עבודה בחופשות, רבים מהם לא מבצעים תאום מס בגין העבודה הנוספת, ובהתאם מקוזז להם מס מקסימלי אשר יש לדרוש את חלקו בחזרה לאחר תום שנת המס באמצעות הגשת בקשת החזר מס. בנוסף מורי קבלן רבים משלבים מקומות עבודה במהלך השנה וללא רצף העסקה. נתונים אלו מייצרים אופי עבודה דינמי ומשתנה שעלול להוביל לחבות מס גבוהה בהתאם למדרגה הגבוהה של המס השולי ולחיוב מס עודף מאשר המס אשר היה צריך להיגבות בפועל. מורכבות זו מצריכה התעסקות גבוהה מצד המורים בענייני המס ודורשת מתן תשומת לב לביצוע תאום מס בגין כל עיסוק ובנוסף בדיקת החזר מס מידי שנה.

  • עונתיות  - עובדי הוראה רבים מפוטרים במהלך חודשי הקיץ. מפוטרי הקיץ מוגדרים כמי שפוטרו בין 20 ליוני לבין סוף אוגוסט ומצפים שהמעסיק יקלוט אותם בחזרה בסוף הקיץ. תופעה זו נובעת בעיקר מהפסקת פעילות בתקופת החופש הגדול ורווחת בעיקר בקרב עובדי הוראה והדרכה ללא קביעות שנשלחים לקבל דמי אבטלה בקיץ: עובדי קבלן בתחום ההוראה, עוזרות הוראה, מטפלות ומדריכים. 

 

  • שנת שבתון - במוסדות רבים בישראל מקובל לצאת לשנת שבתון בין השאר במוסדות אקדמיים ובקרב מורים וגננות. בתקופה זו מקבלים מורים וגננות תשלום חודשי פטור ממס מקרן ההשתלמות.שנת השבתון איננה מתחילה בתחילת השנה הלועזית ומסתיימת בסופה אלא צמודה לתאריכי שנת הלימודים המתחילה בחודש ספטמבר ומסתיימת לאחר חופשת הקיץ. משכך נוצר מצב שבשנה שבה יוצאים לשנת שבתון ובשנה שבה חוזרים משנת השבתון מקבלים שכר משני גורמים. המקור הראשון - על חלק מהשנה שבה איננו בשבתון – משולם שכר מלא והמקור השני - עלחלק אחר של השנה משולם שכר חלקי ופטור ממס. לאור העובדה שהמס מחושב בחישוב שנתי ואיננו לוקח בחישוב הפסקות צפויות או הכנסות ממקורות אחרים קיימת סבירות גבוהה לקבלת החזרי מס למורים וגננות בשנים אלו.

  • משתנים אישיים - בדומה לכל עובד שכיר במשק יש לבצע מידי שנה בדיקת החזר מס וזאת גם למורים המועסקים במשרה מלאה דרך משרד החינוך. מאחר שפעמים רבות נתקלנו בשגיאות בזכאויות להן זכאי העובד, אם כתוצאה מאי עדכון הנתונים בזמן או חוסר תשומת לב של הגופים הממשלתיים. בנוסף, ישנם גורמים רבים אשר יכולים להקנות החזרי מס ושאינם תלויים במקום העבודה, כגון: סיום תואר אקדמי, הפרשה לביטוח חיים באופן פרטי, הוצאות מוכרות בגין השתלמויות, תשלומי מזונות, הטבות בגין מקום המגורים, השקעות בשוק ההון ועוד. גורמים אלו הם על קצה המזלג ולכן כל החזר מס דורש בחינה פרטנית של מכלול הגורמים.

 

לסיכום, החזרי מס למורים נובעים ממספר סיבות עיקריות - עבודה במספר עבודות במקביל, עבודה במשרה חלקית, עבודה שאינה רציפה, וכן בשנת שבתון. מורים, אם בשש השנים האחרונות שקדמו לשנה הנוכחית עלתה אחת מהסיבות האלו, בדקו את זכאותכם להחזר מס.

 

כיצד לקבל החזר מס?

בדיקה - ראשית, יש לבצע בדיקת החזר מס באמצעות הסימולטורים של רשות המיסים או להסתייע באנשי מקצוע המתמחים בתחום החזרי המס אשר יוכלו לערוך בדיקה יסודית ומקיפה של זכאותכם להחזר מס. בדיקה מקיפה כוללת בחינה יסודית של כל ההכנסות, המצב האישי והמשפחתי, זכאות לנקודות זיכוי, זיכויים, הוצאות מוכרות ועוד.  אנו ממליצים לערוך בדיקה מקיפה ולהגיש את בקשת ההחזר רק לאחר שאתם בטוחים בזכאותכם להחזר מס מאחר ויכולים להיות מצבים בהם יהיו הפרשי מס לחובתכם. כאמור הבדיקה תכלול את כל ההכנסות מהמקורות השונים, מהן יופחתו הוצאות, קיזוזים, פטורים וניכויים. התוצאה לאחר הפחתה זו נקראת ההכנסה החייבת. בשלב הבא בוחנים את חבות המס של ההכנסה החייבת על פי מדרגות המס לאותה שנת מס ובכפוף למשתנים נוספים כמו גיל העובד, סוג ההכנסה, והפטורים הקיימים. מסכום המס המתקבל מופחתים נקודות זיכוי והזיכויים האישיים בהתאם למצבו האישי של העובד, ולאחר הפחתה זו מתקבל המס הסופי לאותה שנה. החזר מס מתקבל כאשר המס הסופי נמוך מהמס אשר נוכה בפועל.

 

הגשת הבקשה - יש למלא דו"ח שנתי בטופס של מס הכנסה (טופס 135) בגין השנה בה אנו מזהים זכאות להחזר מס. דוח זה מתאים למי שאינו חייב בהגשת דו"ח אך מבקש החזר מס. יש לציין כי שכירים אינם חייבים להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה עד תקרת הכנסה שמפורסמת מידי שנה על ידי מס הכנסה, ולכן הדיווח בגין החזר מס הינו אך ורק לאחר בדיקה לקיומו של החזר מס.

על הדוח לכלול את ההכנסות מכל מקורות ההכנסה ויש לצרף אליו את האסמכתאות הרלבנטיות לאימות ההכנסות ולצורך הענקת הטבות מס, כגון: טפסי 106, הכנסות ממקורות אחרים, אישורי לימודים, אישורי ילדים נטולי יכולת, הוצאות מוכרות, הפרשות לביטוחים ותרומות. ניתן לבקש החזרי מס עד שש שנים אחורה. לדוגמא החזר מס לשנת 2017 נוכל להגיש עד סוף 2023.

בדיקת הבקשה - בקשת החזר המס תיבדק על ידי מס הכנסה אשר יקבע אם מגיע לכם החזר מס. בדיקה זו יכולה לקחת מספר חודשים. לאחר אישור החזר המס יועבר הכסף לחשבון הבנק בתוספת ריבית והפרשי הצמדה.

bottom of page