top of page

החזר מס בגין תואר שני

מס הכנסה הינו כלי המשמש את מדינת ישראל למטרות רבות, כגון: צמצום פערים, עידוד אוכלוסיות מסוימות, ובין היתר עידוד יציאה ללימודים אקדמיים. לצורך כך מדינת ישראל מעניקה שנים רבות הטבות מס למסיימי לימודים אקדמיים או מקצועיים באמצעות נקודות זיכוי. אם לפני שנים תואר ראשון הספיק בתחומים רבים הרי שהיום מעבר של תואר שני הינו הכרחי לצרכי קבלת תפקידים בכירים, קידום וקבלת תוספות שכר. יש גם הלומדים תואר שני מתוך עניין וסקרנות ולהעשרת הידע האישי אך אין מניעה שיוכלו לנצל לימודים אלו לצורך קבלת ההטבה.

 

נקודת זיכוי באה לידי ביטוי כקיזוז מסכום המס המשולם על ידינו, זאת אומרת שניצול ההטבה הינו אך ורק לבעלי חבות במס. שווי נקודת זיכוי הינו משתנה ומתעדכן מידי שנה. נכון לשנת 2024 שווי נקודת זיכוי עומדת על 2,904 ₪ לשנה ו- 242 ₪ לחודש. זאת אומרת שמחצית נקודת זיכוי המוענקת למסיימי תואר שני עומדת על 1,452 ₪ לשנה ו-121 ₪ לחודש.

נקודות זיכוי עבור תואר אקדמי שני

עד שנת 2022 מי שסיים לימודים לתואר שני זכאי לחצי נקודת זיכוי לאחר סיום הלימודים במשך שנה אחת, והוא יוכל לבחור אם לנצל אותה בשנת המס שלאחר השנה שבה סיים את לימודיו או בשנה שלאחריה.

במקצועות המחייבים התמחות, כגון: ראיית חשבון ועריכת דין יכול העובד לבחור אם לנצל את ההטבה בשנת המס שלאחר סיום התואר או להמתין ולנצל את ההטבה בשנת המס שלאחר סיום ההתמחות. היה והעובד בחר לנצל את ההטבה בשנה שלאחר השנה שבה סיים את ההתמחות, כלומר בשנה הכי מאוחרת שניתן לנצל הטבה זו, יצרף העובד אישור לפקיד שומה בגין תקופת ההתמחות.

החל משנת 2023 מי שסיים לימודים לתואר שני, זכאי למחצית נקודת זיכוי, החל בשנת המס שלאחר שנת המס שבה הסתיימו לימודיו לתואר. מחצית נקודת זיכוי כאמור תובא בחשבון במספר שנות מס שהן כמספר שנות לימודיו האקדמיות, אך לא יותר משתי שנות מס.

במקצועות המחייבים התמחות, כגון: ראיית חשבון ועריכת דין יכול העובד לבחור אם לנצל את ההטבה בשנת המס שלאחר סיום התואר או להמתין ולנצל את ההטבה בשנת המס שלאחר סיום ההתמחות. היה והעובד בחר לנצל את ההטבה בשנה שלאחר השנה שבה סיים את ההתמחות, כלומר בשנה הכי מאוחרת שניתן לנצל הטבה זו, יצרף העובד אישור לפקיד שומה בגין תקופת ההתמחות.

הערות:

! - יש לציין שאת ההטבה ניתן לקבל רק עבור תואר שני אחד בלבד.

! - ההטבה היא בגין לימודים לתואר אקדמי במוסד להשכלה גבוהה מוכר בישראל בלבד. לימודים אקדמיים בחו"ל אינם מזכים בנקודת זיכוי.

! - מי שזכאי לחצי נקודת זיכוי בגין תואר שני ובמקביל זכאי לנקודות זיכוי ממס הכנסה בגין לימודי מקצוע, יוכל לבחור לנצל אחת מהן בלבד.

! - אם באותה שנת מס קיימת זכאות לנקודת זיכוי בגין סיום תואר ראשון וגם חצי נקודת זיכוי בגין סיום תואר שני, אין מניעה לקבל את שתי ההטבות.

! - מקבלי תעודת הנדסאי זכאים לנקודות זיכוי ממס הכנסה בגין לימודי מקצוע.

! - במקרים מסוימים ניצול ההטבה בתקופות מאוחרות יותר משתלם כי השכר בתחילת הדרך המקצועית הוא נמוך ולעיתים אף אינו מגיע לרף החייב במס. 

אופן מימוש הזכות

אם מעוניינים להנות מהזכות ונצל את הזיכוי בשנה השוטפת יש לעדכן את הזכאות לתואר שני בטופס 101 הנמסר לעובדים בתחילת השנה למילוי וחתימה. היה ולא עדכנו את הזכאות בתחילת שנה ניתן לעדכן אותה על ידי עדכון טופס 101 עד סוף חודש דצמבר. בנוסף יש לצרף למעסיק את טופס 119 בצירוף אישור זכאות לתואר אקדמי שני. דרך אחרת היא הגשה של טופס 119 בצרוף אישור זכאות לתואר שני לפקיד שומה באזור מגוריכם, ופקיד השומה יוציא אישור להוספת חצי נקודת זיכוי בגין תואר שני והעובד ימסור אישור זה למעסיק.

כיצד לקבל החזר מס בגין תואר שני?

אנשים רבים בעלי תואר שני מפספסים את זכאותם או לא מעדכנים את המעסיק בגין הטבה זו, לא אחת זה קורה מאחר ורבים אינם דורשים את ההטבה האמורה. אם זה נשמע לכם מוכר, כדאי שתדעו שלא פעם אפשר להגיש את הבקשה באופן רטרואקטיבי. היה ולא ניצלתם את חצי נקודת הזיכוי בגין תואר שני, ניתן לבצע בדיקת החזר מס לשנים הרלבנטיות ובמידה ונמצאתם זכאים יש להגיש בקשה להחזר מס בהתאם לשלבים הבאים:

בדיקה - יש לבצע בדיקת החזר מס לאחר תום השנה אותה אנו רוצים לבדוק. ניתן להסתייע בסימולטורים ובלשכות השירות של רשות המיסים ובמקביל להיעזר במדריכים המפורסמים באתר מס הכנסה. בנוסף, ניתן להסתייע באנשי מקצוע המתמחים בתחום החזרי המס אשר יוכלו לערוך בדיקה יסודית ומקיפה של זכאותכם להחזר מס. בדיקה מקיפה כוללת בחינה יסודית של ההכנסות, המצב האישי והמשפחתי, זכאות לנקודות זיכוי, זיכויים, הוצאות מוכרות ועוד. אנו ממליצים לערוך בדיקה מקיפה ולהגיש את בקשת ההחזר רק לאחר שאתם בטוחים בזכאותכם להחזר מס מאחר ויכולים להיות מצבים בהם יהיו הפרשי מס לחובתכם.

 

כאמור הבדיקה תכלול את כל ההכנסות מהמקורות השונים, מהן יופחתו הוצאות, קיזוזים, פטורים וניכויים. התוצאה לאחר הפחתה זו נקראת ההכנסה החייבת. בשלב הבא בוחנים את חבות המס של ההכנסה החייבת על פי מדרגות המס לאותה שנת מס ובכפוף למשתנים נוספים כמו גיל העובד, סוג ההכנסה, והפטורים הקיימים. מסכום המס המתקבל מופחתים נקודות זיכוי כדוגמת נקודות זיכוי בגין לימודים אקדמיים, והזיכויים האישיים בהתאם למצבו האישי של העובד, ולאחר הפחתה זו מתקבל המס הסופי לאותה שנה. החזר מס מתקבל כאשר המס הסופי נמוך מהמס אשר נוכה בפועל.

 

הגשת הבקשה - יש למלא דו"ח מקוצר למס הכנסה עבור יחידים המבקשים החזר מס (טופס 135) בגין השנה בה אנו מזהים זכאות להחזר מס. דוח זה מתאים למי שאינו חייב בהגשת דו"ח אך מבקש החזר מס. יש לציין כי שכירים אינם חייבים להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה עד תקרת הכנסה שמפורסמת מידי שנה על ידי מס הכנסה, ולכן הדיווח בגין החזר מס הינו אך ורק לאחר ביצוע בדיקת החזר מס.

על הדוח לכלול את ההכנסות מכל מקורות ההכנסה ויש לצרף אליו את האסמכתאות הרלבנטיות לאימות ההכנסות ולצורך הענקת הטבות מס, כגון: טפסי 106, הכנסות ממקורות אחרים, אישורי לימודים, אישורי ילדים נטולי יכולת, הוצאות מוכרות, הפרשות לביטוחים ותרומות. במידה ומעוניינים להגיש בקשה להחזר בשילוב זכאות לנקודות זיכוי הנובעים מלימודים אקדמיים יש למלא ולצרף גם את טופס 119 - בקשה להקלה במס ליחיד הזכאי לתואר אקדמי או לתעודת מקצוע.

ניתן לבקש החזרי מס עד שש שנים אחורה. לדוגמא החזר מס לשנת 2017 נוכל להגיש עד סוף 2023.

בדיקת הבקשה - בקשת החזר המס תיבדק על ידי מס הכנסה אשר יקבע אם מגיע לכם החזר מס. בדיקה זו יכולה לקחת מספר חודשים. לאחר אישור החזר המס יועבר הכסף לחשבון הבנק בתוספת ריבית והפרשי הצמדה.

bottom of page