top of page

החזר מס לעוסק פטור

בישראל קיימים עשרות אלפי עוסקים פטורים, חלקם של העוסקים הפטורים הינם עצמאיים לחלוטין וחלק משמעותי מהם שכירים המשלבים עיסוק עצמאי כעוסק פטור. ההתארגנות של עוסק כעוסק פטור מעמידה לו אפשרויות רבות לקבלת החזר מס ולכן אנו ממליצים לעבור על הסעיפים הבאים אשר יוכלו לחסוך לכם לא מעט כסף.

ניתן לקבל החזר מס עד 6 שנים אחורה לשנת המס הנוכחית בתוספת ריבית בשיעור של 4% והצמדה.

 

כיצד מחושב המס?

חישוב המס במשכורת החודשית מתבצע בהסתכלות שנתית ובאופן מצטבר. זאת אומרת שמידי חודש מנכים את המס בהנחה שהעובד יעבוד במשך שנה שלמה ולכן ניכוי המס איננו מדויק אלא משוער ורק בסוף השנה מתבצע חישוב סופי של המס. חישוב זה הגם שהוא מעניק חבות מס נכונה בהתאם למדרגות המס, יתכן ואיננו נכון אם העובד לא ניצל את ההטבות העומדות לרשותו במשך השנה, כגון: נקודות זיכוי, הטבות ופטורים שונים.

 

ניקח דוגמא פשוטה - עובד שכיר עבד במשך חצי שנה החל מינואר עד יוני במשכורת של 15,000 ₪ לחודש ולקח הפסקה באמצע השנה מעבודה זו ולא עבד כלל עד חודש דצמבר. חישוב המס המבוצע אצל המעסיק בתחילת השנה מניח שאותו עובד יעבוד כל השנה ולכן ממסה אותו בהתאם למדרגות המס לאורך חצי שנה בהנחה שיעבוד שנה שלמה. בפועל יתכן שעובד זה כלל לא יהיה חייב במס מאחר ולא עבד שנה שלמה ולכן קיימת סבירות גבוהה שיקבל החזר מס בגין שנה זו.

 

מה זה החזר מס?

החזר מס נובע מהפער בין חבות המס בפועל לבין תחשיב המס הנכון וככל שחבות המס בפועל הינה גבוהה יותר אזי שולם מס עודף או מס ביתר אשר יש לדרוש אותו בחזרה באמצעות הגשת בקשה להחזר מס. את החזרי המס לעצמאים ניתן לבצע בכמה דרכים: על ידי רואה חשבון, על ידי חברות המתמחות בהחזרי מס או באופן עצמאי. מובן שחישובי החזרי מס הם מורכבים ודורשים ידע רב לצד הגשת מסמכים שונים, ולכן כדאי לבצע זאת על ידי בעל מקצוע המתמחה בתחום בכדי לזרז את התהליך ולבצעו בצורה מקצועית.

 

 

מצבים נפוצים המזכים עוסקים פטורים בהחזר מס

 

להלן עיקר המצבים הנפוצים להחזר מס כפי שעלו מהחזרי מס שבוצעו.

 

תשלומי יתר

חלק מהעוסקים נדרשים לשלם מקדמות למס הכנסה מיד חודש או מידי חודשיים. לאור העובדה שחבות המס הסופית לכל שנה מבוצעת בסוף שנת המס, ייתכן פער בין חבות המס בפועל לבין התשלומים ששולמו למס הכנסה במהלך השנה המבוססים על סמך ציפיות היחיד ורשות המיסים. ככל שפער הציפיות גבוה יותר במהלך השנה לעומת חבות המס בסופה של השנה נוצר מצב של תשלום מס ביתר אותו יש לדרוש במסגרת הגשת בקשה להחזר מס או במקרה של עוסק הנדרש להגיש דוח שנתי במסגרת הגשת הדוח השנתי בטופס 1301.

 

נקודות זיכוי

אפיק החזר נוסף וקל לניצול העומד לעוסקים הפטורים, ולקהל העובדים בכלל, הוא נקודות הזיכוי. כל נקודה מאפשרת הפחתה של כ – 242 ש"ח מתשלומי המס שמוטלים על היחיד לשלם מדי חודש ו 2,904 ש"ח בשנה (נכון לשנת 2024). נקודות הזיכוי נועדו לתת הטבה סוציאלית מתוך מדיניות רווחה של המדינה לקבוצות מסוימות, כגון: הורות, תואר אקדמי או תעודת מקצוע, שירות צבאי ועוד. נקודות הזיכוי הנוספות לא תמיד מתעדכנות באופן אוטומטי לרשות המיסים ולכן מומלץ לבחון הטבה זו מאחר ונתקלנו בעוסקים שאינם מודעים לנקודות הזיכוי שלהם אשר יכולות לחסוך כסף רב בתשלומי המס כעוסק פטור. נקודות זיכוי מגיעות לכל תושב במדינת ישראל ובנוסף אליהן ייתכנו נקודות זיכוי נוספות ולכן יש לבדוק בקפידה האם ניצלתם אותן.

 

שינויים במצב האישי והמשפחתי

במהלך השנה יכולים להשתנות מצבים אישיים, כגון: סיום תואר אקדמי ונכות המקנה זכאות לפטור ממס וכן מצבים משפחתיים, כגון: גירושין, התאלמנות ולידות. שינויים במצב האישי או המשפחתי יכולים להפחית משמעותית את תשלום המס אם על ידי נקודות זיכוי או פטורים. אם שינויים אלו אינם מתעדכנים בזמן נוצרת סבירות גבוהה לקבלת החזר מס.

 

מספר עבודות במקביל

רבים מהעוסקים הפטורים משלבים עבודה או מספר עבודות כשכירים או כעצמאיים מאחר ותקרת ההכנסה להכרה של עוסק פטור הינה נמוכה יחסית. עוסק פטור נדרש להגיש מידי שנה דוח רווח והפסד על כל הכנסותיו. אנו במסמאסטר מסייעים בהגשת דוח שנתי למס הכנסה לרבות דיווח של כל מקורות ההכנסה בדוח השנתי בשילוב ההוצאות המוכרות של העסק והטבות המס להם הינך זכאי.

טעויות בחישוב המס 

טעויות יכולות להתרחש מסיבות רבות, ובכללן חוסר ידע או חוסר התייחסות של עוסקים פטורים להטבות המס המגיעות להם. ניתן לבחון דוחות ישנים שכבר דווחו למס הכנסה במידה והתגלתה טעות ניתן להגיש דוחות מתקנים למס הכנסה.

 

תשלום עצמאי לביטוח חיים או קופת גמל לקצבה

תשלומים לביטוח חיים או לקופת גמל המשולמים על ידינו באופן עצמאי מזכים בהקלות מס. פעמים רבות אנו פוגשים עוסקים פטורים אשר אינם מודעים לתשלומים אלו. לדוגמא, עוסקים רבים הינם בעלי משכנתא אשר בגינה הם מחויבים לשלם ביטוח חיים להבטחת כספי המשכנתא חזרה לבנק. תשלומי ביטוח החיים גדלים עם העלייה בגיל ובגובה המשכנתא אשר נלקחה, ולכן קיימים החזרי מס של אלפי שח בסיכום של מספר שנים רק בגין ביטוחי חיים.

 

לסיכום, עוסקים פטורים מחויבים בהגשת דוח שנתי למס הכנסה מידי שנה, אך יחד עם זאת קיימים מצבים רבים המאפשרים קבלת החזרי מס גם לעוסקים פטורים, ולכן קיימת חשיבות להכרת הזכויות המגיעות לנו אשר עשויות להפחית את תשלומי המיסים. היה וגילינו שהזכויות לא נוצלו במלואן לאחר סוף השנה ניתן לדרוש אותן בחזרה באמצעות בקשה להחזר מס. לצורך הימנעות מחובות מיותרים את הבקשה אנו ממליצים לערוך עם איש מקצוע הבקיא בתחום.

 

כאמור לעיל, מאחר ועוסקים פטורים רבים עובדים גם כשכירים ניתן להנות מהחזרי מס מסיבות נוספות הנוגעות לקהל השכירים. ראה החזר מס לשכירים.

שאלות תשובות

מהו עוסק פטור

עוסק פטור הוא עסק או יחיד שהיקף הכנסותיו  נמוך מ120,000 ש"ח נכון לשנת 2024 (107,692 ש"ח נכון לשנת 2023). הרישום כעוסק פטור מאפשר התנהלות פשוטה ומאפשר חיסכון בבירוקרטיה מול רשויות המע"מ מאחר והעוסק אינו גובה מע"מ בגין עסקאותיו וכן אינו יכול לקזז את המע"מ ששילם בגין הוצאותיו. בנוסף רישום העסק כעוסק פטור הוא צורת ההתאגדות הזולה ביותר מבחינת עלויות תפעול חשבונאיות. יש לציין כי קיימים מקצועות שאינם יכולים להירשם כעוסק פטור אף אם הכנסתם אינה מגיעה לתקרת ההכנסות. למשל, מקצועות חופשיים, כגון: עורכי דין ורואי חשבון. לכן יש לבדוק את הגדרת העוסק טרם פתיחתו.

כמה נקודות הבהרה לעצמאי המקבל הגדרה של עוסק פטור:

  • עוסק פטור אינו נדרש לדווח בצורה חודשית למע"מ על הכנסותיו.

  • לעוסק פטור אין את האפשרות לקזז את מס התשומות מהמע"מ כמו לעוסק מורשה בגין הוצאותיו. מס תשומות הוא תשלום מע"מ על מוצרים או שירותים שבעל העסקה קנה עבור העסק שלו.

  • פטור התשלום ממס מתייחס אך ורק לפטור מתשלום מע"מ ולא פוטר את העסק מתשלום לביטוח לאומי ולמס ההכנסה.

  • בהנחה וההכנסות הצפויות שלכם בתור עוסק פטור עולים על התקרה עליכם לפתוח עוסק מורשה.

 

ממה פטור העוסק

התשובה בקצרה לשאלה זו היא פטור ממע"מ. ככלל, כל עסקה בישראל חייבת במע"מ, לפי סעיף 2 לחוק מס ערך מוסף (1975). בפועל, ברוב המוצרים המס אינו מוטל על כתפי המוכרים אלא הוא מגולל אל הצרכנים. הצרכנים משלמים על המוצר את מחירו בתוספת 17% מע"מ, והמוכר אחראי להעביר את תוספת המס לרשויות המס. אם כן, התשלום אמנם אינו יוצא מהכיס של המוכרים, אך הוא מטיל עליהם התעסקות מרובה מול רשויות המס.

בניגוד לפטור ממע"מ לעוסק פטור אין כמובן פטור ממס הכנסה על רווחיו, כאשר חבות המס תלויה אם העוסק הגיע לחבות המס. ככל שהרווח השנתי יהיה נמוך יותר כך תשלומי המס יהיו נמוכים.

 

כיצד פותחים עוסק פטור

את תיק העוסק הפטור ניתן לפתוח באמצעות הגשת בקשה לפתיחת תיק עוסק פטור באתר רשות המיסים ראה להלן או לפתוח במשרדי המע"מ הקרובים לאזור מגוריכם באמצעות טופס 821. לטופס זה יש לצרף  צילום תעודת זהות, חוזה שכירות של הדירה או של מקום העסק, אישור הסמכה לתחום הרלוונטי.

לאחר  אישור פתיחת עוסק פטור במע"מ וקבלת תעודת עוסק פטור יש להירשם במשרדי מס הכנסה - זהו צעד שחייב להיעשות מיד עם פתיחת העסק. לצורך פתיחת התיק יש למלא טופס 5329 ולהוסיף צילום תעודת זהות, חוזה שכירות.

 ולאחר מכן להירשם בביטוח לאומי - על מנת שכל המערכות הרלוונטיות יעודכנו בכך. בבואך לפתוח תיק בביטוח הלאומי יש למלא את טופס 6101 הנקרא דין וחשבון רב שנתי. את טופס 6101 ניתן למלא בצורה מקוונת ואין צורך להגיע פיזית.

 

פתיחת עוסק פטור באופן מקוון

החל מ -2021 ניתן לפתוח תיק עוסק פטור דרך רשות המיסים:

1. נכנסים לאתר רשות המיסים.

2. עוברים תהליך הזדהות.

3. נכנסים למערכת.

4. ממלאים בקשה ומצרפים מסמכים.

5. לאחר אישור הבקשה, התיקים יפתחו באופן אוטומטי ומיידי.

6. השירות פתוח לציבור הרחב ולמייצגים שאינם מקושרים למערכת שע"מ.

 

האם עוסק פטור יכול לקבל החזרי מס?

בהחלט! במידה ואתם רשומים במערכות כעוסק פטור, וגיליתם שגבו מכם שיעור מס הכנסה גבוה מזה שהיו אמורים לגבות מכם, תוכלו להגיש בקשה להחזרי מס ולקבל את כספכם בחזרה.

האם יש הוצאה מוכרת לעוסק פטור?

מדובר בעסק לכל דבר ולכן יש הוצאות מוכרת לעוסק פטור, אך לא יהיה לו קיזוז מע"מ על הוצאות אלו, מאחר והעוסק פטור פטור מתשלום מע"מ, ואינו רשאי להוציא חשבוניות מס.

האם אפשר להיות שכיר וגם עוסק פטור?
כמובן! שכיר יכול להיות גם עוסק פטור. תקרת עוסק הפטור לעניין זה אינה כוללת את הכנסתכם כשכירים.

מהו התיעוד שעוסק פטור צריך להחזיק?

מבחינת החוק ומבחינת מס הכנסה עוסק פטור חייב בניהול ספרים מול רשויות המס לצורך תיעוד פעילותו הדיווחים המוגשים לרשויות. עליו להחזיק ספר קבלות או ספר פדיון  יומי וכן תיק תיעוד חוץ לריכוז כל ההוצאות של העסק.

פנקס הקבלות אינו מצריך שימוש בבית דפוס שמייקר את העניין אלא ניתן לרכוש פנקס קבלות בכל חנות של מכשירי כתיבה. על הקבלה יצוין המינוח "עוסק  פטור".

העסק אינו מחויב בניהול חשבונות או ספר תשלומים ותקבולים. הוא יכול לנהל את הכנסותיו והוצאותיו באמצעות קובץ אקסל ממוחשב ולחסוך רבות בהעסקת מנהל חשבונות בעסק.

מהם הדיווחים שיש להעביר לרשויות?

  • הצהרת עוסק פטור על מחזור עסקאות שנתי עד ה-30 בינואר של השנה העוקבת.

  • דוח שנתי בטופס 1301 עד ל- 30 באפריל של השנה עוקבת לשנת הדוח.

  • ביצוע הצהרת הון.

מה זו הצהרת עוסק פטור למע"מ

ההצהרה למע"מ הינה דיווח על מחזור העסקאות שלך לשנה החולפת (אין לכלול בהצהרה הכנסות כשכיר). בתחילת חודש ינואר תקבל לכתובת למשלוח דואר לעניין מע"מ  טופס הצהרה שנתית על מחזור עסקאות.יש להגיש את ההצהרה גם אם לא היו לך הכנסות בתור עוסק פטור.את ההצהרה יש להגיש עד ה 31 בינואר. את הצהרת עוסק פטור ניתן לדווח גם דרך אתר האינטרנט של מע"מ.
 

איך ממלאים דוח שנתי למס הכנסה ?
נכון להיום ניתן להגיש את הדוח (דוח 1301) בצירוף הנספחים הנלווים אליו באופן מקוון באתר רשות המיסים. הדוח הוא ארוך ויש לכלול בו פרטים רבים, כגון: הכנסות התא המשפחתי מכל המקורות במהלך שנת המס אשר מתחילה ב-1 בינואר ומסתיימת ב- 31 בדצמבר, מידע על נקודות זיכוי, הכרת ההוצאות המוכרות ועוד. אתה מוזמן ליצור איתנו קשר בכדי שנסייע לך בהגשת הדוח. הגשת דוח שנתי למס הכנסה מצריכה ידע ולא מומלץ לבצע זאת בעצמך. טעות שתדווח בדוח השנתי יכולה לעלות הרבה יותר משכר הטרחה בעבור השירות לרואה החשבון.

האם כל שנה צריך להגיש דוח שנתי ?
כל עצמאי מחויב מידי שנה בהגשת דוח שנתי על ההכנסות שלו לרשות המיסים.

bottom of page